Kuule kylämme tarinoita
Jokaisella kuvalla on tarinansa

Kesän avauksen yhteydessä 2018  Kylätoimintakeskus Kukon pihassa paljastettiin pajuveistos "Maaliman paras käsillään seisova orja" eli Simpauttaja. Teoksen on tehnyt taiteilija Seppo Mölsä. Paljastuksen yhteydessä Vuonislahti julistautui Simpauttaja-kyläksi.

Yläkuvassa Simpauttajaa kannetaan alustalleen.

Tässä kaksi iloista talkoolaista Vuonis-rantateatterin kahvitushommissa. Talkooväen sinivalkoiset asut tehtiin kylän Kästyöpajassa itsenäisyyden juhlavuonna.

Yhdessä idoiminen, suunittelu ja tapahtumien toteustus on kylällämme elämän suola!

Vuonis-rantateatterissa on esitetty Vuonislahden taiteilijatalon tuottamana Heikki Turusen teksteihin pohjuatuvia näytelmiä. Suurimman suosion sai Simpattaja, jota kävi kahtena peräkkäisenä kesänä katsomassa yhteensä lähes 10 000 katsojaa.

Suomi 100 -vuotta juhlittiin kylällä vuoden ympäri. Juhlinta päättyi joulukuussa iltamiin. Illan kohokohta oli go-go-poikien, Eero ja Jouko, esittämä hulvaton tanssi. Säkkijärven polkan tahtiin - tietenkin.

Toukokussa 2016 Käsityöpajan kutojat päättivät kokeilla maton kutomista vuorokauden ympäri. Aamusta aamuun kudottiin pareittain tauotta ja mattoa syntyi 15,2m! Maratonmatosta ommeltiin kasseja, tyynyjä, säkkityynyjä ja pikkumattoja, jotka myytiin Kylätoimintakeskus Kukon hyväksi.

Muikkumarkkinoilla valitaan joka vuosi Paras MuikkuMaku. Idean isä on Sakari Kuosmanen, joka oli esiintymässä markkinoilla. Parhaan MuikkuMaun valitsee aina eri henkilö tai henkilöt ja heitä on ollut vaikka ketä piispa Arseenista ja Asko Saarelaisesta Raimo Sailakseen.

Vuonislahti-Koli jäätie avataan yleensä tammi- helmikuun vaihteessa ja se on parhaimmillaan pystytty pitämään auki maaliskuun loppupuolelle asti. Jään paksuuden on oltava 40cm koko matkalta ja joka kohdassa. Jäätien pituus on 7 km ja se on Euroopan pisin sisävesien jäätie. Tie on osa virallista tieverkkoa ja sen avaamisesta ja sulkemisesta ilmoitetaan mm. radiossa.

Usean vuoden ajan on jäätien rannassa järjestetty Jäätie tutuksi- tapahtumia. Monipuolinen ulkoilutapahtuma on tarkoitettu myös perheen pienimmille. Talven 2020 hittiajoneuvo oli polkuauto! Suuren suosion ovat saavuttaneet myös hevosreki- ja koiravaljakkoajelut. Nuotiopaikka, pannukahvi, tuoreet munkit ja paistettua makkaraa! Mitäpä sitä muuta!

Silloin tällöin kylälle ilmestyy yllättäviä vetonauloja. Pari talvea sitten kireiden pakkasten aikaan useita lapinpöllöjä asettui useammaksi viikoksi kyläilemään. Sana kiersi lintubongareiden piirissä ja väkeä saapui pitkienkin taipaleitten takaa. Kuvan miehet totesivat, että pöllöt on täällä ojassa ja lintu langalla!