Elämyksiä ja retkeilyä

Lataa energiaa elämyksistä!

Retkiluistelurata

Vuonislahti - Koli jäätien vieressä on jo usean vuoden ajan ollut 7km pitkä retkiluistelurata. Tämä Pielisen huikeissa talvimaisemissa kulkeva luistelurata on Lieksan kaupungin ylläpitämä. Vuonislahdessa on parkkipaikka Tolkintien varressa ja rannalla on penkit luistinten vaihtoa varten. Kylän rannassa on talvilomien aikaan luistelijoille nuotiopaikka. Tolkintiellä parkkipaikan vieressä on kompostoiva huussi

Simpauttaja-potkurit

Vuonislahden kyläseura on ostanut kirppiksiltä ja saanut lahjoituksen potkureita, jotka on tuunattu yleisökäyttöön. Yhdeksän potkuria on nimetty Simpauttajasta tuttujen henkilöiden mukaan. Osa niistä on lastenpotkureita.

Potkureita voi vuokrata talven tapahtumien yhteydessä Vuonislahden satamasta ja muulloin Wanhan Koulun Puodilta.

Aikuisten potkurin vuokra on 3€ ja lasten 2€ eikä käyttöaikaa ole rajattu.

Pielisen yli Kolilta Vuonislahteen

Kolilta Vuonislahteen Pielisen yli

 M/S Marival II aloitti risteilyt Pielisellä kesäkuussa 2023.

Pääset aluksella kätevästi Kolilta Vuonislahteen myös kesällä 2024. Marivalilla on 88 paikkaa, baarissa A-oikeudet, ravintola sekä aurinkokansi.

Risteilyjen aikataulut ja lippuvaraukset löydät tästä

Marival Pielisellä

Kesätori

 Vuonislahden perinteinen kesätori pidetään lähes jokaisena kesälauantaina Wanhan Koulun Puodin pihapiirissä. Torilla ostetaan herkkuja ja käsitöitä, musiikki soi, turistaan tuttujen kanssa ja nautitaan torikahvit Wanhan Koulun kahvilassa.

Kesänavaus ja ensimmäinen tori on la 8.6.2024 klo 11 - 13. Juhannusaattona toria ei ole, la 6.7. tori siirtyy Rekiniemen karavaanarialueelle ja sinne järjestetään puuhaa erityisesti perheen pienimmille eli LASTENTORI. kesän viimeinen tori on la 27.7.2024.

Myyntipaikkoja ei torille tarvitse varata ennakkoon ja toripaikan hinta on 5€.

 

Itikanhiekan uimaranta

Kylän iki-ihana Itikanhiekan uimaranta sijaistee Pielisen lahdelmassa kylän eteläpäässä. Hiekkaranta syvenee hitaasti ja sopii erinomaiseti lapsiperheille. Rannalla nautiskelojoita varten on pukukoppi ja kompstoiva huussi. Uimarannalla ei ole roskiksia vaan roskat viedään kotiin lajiteltaviksi.

Rannan edustalla pienessä saaressa on toinen kylän tulipaikoista, jonne pääsee pukukopin takaa pitkospuita pitkin.


Marttojen satoloota

Vuonislahden martat rakensivat kolme vuotta sitten satolaatikot Wanhan Koulun Puodin pihalle. Satolootat laitetaan kesäkuntoon talkoilla Kesän avajaisten yhteydessä 8.6.24.  Lootiin istutetaan mm. tomaatteja, kurkkuja, kesäkurpitsaa, yrttejä ja kukkia. Nimilaput helpottavat yrttien tunnistamista.

Satolootat ovat Puodin terassin vieressä ja kaikki ohjikulkijat ovat tervetulleita ottamaan mukaan maistiaisia kunhan sato kypsyy loppukesästä.

Kylän polut ja pyöräreitit

 Vuonislahti on tiiviisti rakennettu kylä Pielisen rannalla, joten ihan mistä vaan ei pääse rantamaisemia ihailemaan! Olemme koonneet kartoille reittejä, josta löydät parhaat maisemat Pieliselle, idylliset metsäreitit sekä tulipaikat ja uimarannan.

Vuonislahden kyläkävely ja Kylän naisten kierros

Outdooractive-sivustolta löydät reitin Paateriin, kuvanveistäjä Eva Ryynäsen kotiin, kirkkoon ja atljeeseen. Poluille löydät kätevästi alla olevien linkkien avulla.

Polku Paateriin

Konsertit

Pielinen soi -festivaali

Pielinen Soi on ympärivuotinen taidetapahtuma, jolla on konsertteja ja tapahtumia ympäri vuoden. Ohjelmaa on kaikenikäisille kamarimusiiksita kesätansseihin.

www.pielinensoi.fi

Monolan aitan konsertit

Monilan aitalla järjestetään tänä kesänä kolme kosnerttia, joissa esiintyjinä ovat viulisti Liisa Makkonen, sellisti Jussi Makkonen ja pianisti Nazig Azezian.

Kesän 2023 konsertit

Museot

Pielisen museo

Pielisen museo sijaitsee kauniissa Lieksanjoen maisemissa Pappilanniemessä. Paikallisen rakennusperinteen ja historian lisäksi museon painopisteenä on metsätyökulttuurin tallentaminen. 

www.lieksa.fi/museo

Monolan aitta

Jean ja Aino Sibeliuksen häämatkakohde. Sibeliusten häämatkan aineellinen kulttuuriperintö elää edelleen Monolan aitan alkuperäisissä jykevissä hirsissä ja samassa Monolanniemen kärjestä Kolin suuntaan avautuvassa järvimaisemassa.

www.monola.fi

 Elämyspuisto Pikkukili

Elämyspuisto Pikkukili on huikeiden vaaramaisemien keskellä sijaitseva koko perheen retkikohde. Yli kaksisataa eläintä,  kioski, näköalatorni, kota, uimaranta ja majoitusta.

www.pikkukili.net