Elämyksiä ja retkeilyä

Lataa energiaa elämyksistä!

KoliStore - Elämys- ja matkakauppa

Kolin alueen elämyskaupasta voit ostaa elämyspaketteja Vuonislahteen! 

Jos majoitut Kolilla, miltä kuulostaisi vaikkapa veneretki Kolilta Pieliselle, kohteena Wanhan Koulun Puoti Vuonislahdessa tai Raapionsaari.

Klikkaa kauppaan tästä...

Vuonislahti - Koli jäätieVuonislahti-Koli jäätie on Euroopan pisin sisävesien jäätie eli n. 7,5km pitkä. Jäätie on osa virallista tieverkkoa ja se avataan yleensä tammikuun lopussa tai helmikuun alussa. Joskus se on avattu jopa joulukuussa! Jään paksuuden tulee tiealueella olla joka kohdassa vähintään 40cm ennenkuin se voidaan avata liikenteelle. Jäätie joudutaan sulkemaan yleensä maaliskuun loppupuolella.

Ripletti-Hilta -kärrikioski

Hiihtolomien aikaan Vuonislahden rannassa on ulkoilijoille omatoiminen tulipaikka, jossa on valmiina klapit sekä ritilät ja makkaratikut eväiden lämmittämiseen.

Ripletti-Hilta -kärrikioski on rannassa taphtumien aikaan

  • potkurivuokraamo 3€/ajelu, ei aikarajaa, lapset 2€
  • makkaraa paistettavaksi
  • kuumaa mehua

Retkiluistelurata

Huonon jäätilanteen vuoksi ei retkiluistelurataa saada avattua enää talvella 2022!

Vuonislahti - Koli jäätien vieressä on jo usean vuoden ajan ollut 7,5km pitkä retkiluistelurata. Tänä talvena radan pituus on parhaimmillaan ollut vajaat 3km. Tämä Pielisen huikeissa talvimaisemissa kulkeva luistelurata on Lieksan kaupungin ylläpitämä. Vuonislahdessa on parkkipaikka Tolkintien varressa ja rannalla on penkit luistinten vaihtoa varten. Kylän rannassa on talvilomien aikaan luistelijoille nuotiopaikka. Tolkintiellä parkkipaikan vieressä on kompoatoiva huussi.

Simpauttaja-potkurit

Vuonislahden kyläseura on ostanut kirppiksiltä ja saanut lahjoituksen potkureita, jotka on tuunattu yleisökäyttöön. Yhdeksän potkuria on nimetty Simpauttajasta tuttujen henkilöiden mukaan. Osa niistä on lastenpotkureita.

Potkureita voi vuokrata Wanhan Koulun Puodilta ja talven tapahtumien yhteydessä Vuonislahden satamasta.

Aikuisten potkurin vuokra on 3€ ja lasten 2€ eikä käyttöaikaa ole rajattu.

 Näköalat Pieliselle ja tulipaikat

Vuonislahden kyläkävely ja Paaterin polku reiteiltä löydät komeita näköaloja Pieliselle sekä tulipaikat. Vuonislahdessa on kaksi tulipaikkaa, joista toinen on Pielisen ja toinen Jauhiaisen rannalla.

Pielisen pikkuruiseen saareen Itikanhiekan edustalla pääsee pitkospuita pitkin. Pitkospuut löytyvät uimarannan keltaisen pukukopin takaa. Rannassa on ompostoiva huussi.

Jauhiasen kapean Koiraniemen kärjessä olevalle tulipaikalle on opasteet Paaterin polulta. Tulipaikalle pääsee mainosti myös kanootilla tai veneellä.

Kylän polut ja pyöräreitit

Vuonislahti on tiiviisti rakennettu kylä Pielisen rannalla, joten ihan mistä vaan ei pääse rantamaisemia ihailemaan! Olemme koonneet kartoille reittejä, josta löydät parhaat maisemat Pielisella, idylliset metsäreitit, polun ja pyöräreitin kuvanveistäjä Eva Ryynäsen kotiin, kirkkoon ja ateljeehen Paateriin sekä tulipaikat ja uimarannan. Reitien opaskartat saat Kestikievari Herranniemestä ja Rekiniemen caravan-alueelta. Tässä linkki citynomadi-sivulle, josta löytyvät kylän reitejä selostuksineen.

Vuonislahden kyläkävely ja Kylän naisten kierros

Itikanhiekan uimaranta

Kylän uimaranta sijaistee Pielisen lahdelmassa kylän eteläpäässä. Hiekkaranta syvenee hitaasti ja sopii erinomaiseti lapsiperheille. Rannalla kävijöitä varten sillä on pukukoppi ja kompstoiva huussi.

Rannan edustalla pienessä saaressa on toinen kylän tulipaikoista, jonne pääsee pukukopin takaa pitkospuita pitkin.

Konsertit

Pielinen soi -festivaali

Pielinen Soi on ympärivuotinen taidetapahtuma, jolla on konsertteja ja tapahtumia ympäri vuoden. Ohjelmaa on kaikenikäisille kamarimusiiksita kesätansseihin.

www.pielinensoi.fi

Monolan aitan konsertit

Monilan aitalla järjestetään tänä kesänä kolme kosnerttia, joissa esiintyjinä ovat viulisti Liisa Makkonen, sellisti Jussi Makkonen ja pianisti Nazig Azezian.

Kesän 2022 konsertit

Museot

Paaterin Galleria-Kahvila / Kuvanveistäjä Eva Ryynäsen taiteilijakoti

Kuvanveistäjä Eva Ryynäsen taitelijakodissa ja Paaterin kirkossa voit tutustua ateljeehen, asuinrakennukseen, galleriakahvilaan ja kirkkoon. Ne muodostavat vaikuttavan kokonaisuuden, jossa taiteilijan kädenjälki näkyy vahvana. 

www.lieksa.fi/paateri   

Pielisen museo

Pielisen museo sijaitsee kauniissa Lieksanjoen maisemissa Pappilanniemessä. Paikallisen rakennusperinteen ja historian lisäksi museon painopisteenä on metsätyökulttuurin tallentaminen. 

www.lieksa.fi/museo

Monolan aitta

Jean ja Aino Sibeliuksen häämatkakohde. Sibeliusten häämatkan aineellinen kulttuuriperintö elää edelleen Monolan aitan alkuperäisissä jykevissä hirsissä ja samassa Monolanniemen kärjestä Kolin suuntaan avautuvassa järvimaisemassa.

www.monola.fi

 Elämyspuisto Pikkukili

Elämyspuisto Pikkukili on huikeiden vaaramaisemien keskellä sijaitseva koko perheen retkikohde. Yli kaksisataa eläintä,  kioski, näköalatorni, kota, uimaranta ja majoitusta.

www.pikkukili.net