Elämyksiä ja retkeilyä

Lataa energiaa luonnosta, historiasta ja taiteesta!

Ripletti-Hilta -kärrikioski

Hiihtolomien aikaan Vuonislahden rannassa on ulkoilijoille omatoiminen tulipaikka, jossa on valmiina klapit sekä ritilät ja makkaratikut eväiden lämmittämiseen.

Ripletti-Hilta -kärrikioski on avoinna klo 11 - 14 seuraavina päivinä:

  pe 26.2.,  su 28.2., ke 3.3., la 6.3., ti 9.3., to 11.3., la 13.3.

Myytävänä

  • kahvia, teetä, kaakaota, pillimehua
  • kahvileipää
  • potkurivuokraamo 2€/ajelu, ei aikarajaa, lapset 1€
  • makkaraa paistettavaksi

Simpauttaja-potkurit

Vuonislahden kyläseura on ostanut kirppiksiltä ja saanut lahjoituksen potkureita, jotka on sydäntalvella tuunattu yleisökäyttöön. Yhdeksän potkuria on nimetty Simpauttajasta Hilippaan ja osa niistä on lastenpotkureita.

Potkureita voi vuokrata Ripletti-Hilta -kärrikioskilta ja ma - ke seurojentalolta, Vuonislahdentie 181 E.

Aikuisten potkurin vuokra on 2€ ja lasten 1€ eikä käyttöaikaa ole rajattu.

Kylän polut ja pyöräreitit

Vuonislahti on tiiviisti rakennettu kylä Pielisen rannalla, joten ihan mistä vaan ei pääse rantamaisemia ihailemaan! Olemme koonneet kartoille reittejä, josta löydät parhaat maisemat Pielisella, idylliset metsäreitit, polun ja pyöräreitin kuvanveistäjä Eva Ryynäsen kotiin, kirkkoon ja ateljeehen Paateriin sekä tulipaikat ja uimarannan.  Reitien opaskartat saat Kestikievari Herranniemestä ja Rekiniemen caravan-alueelta. Tässä linkki citynomadi-sivulle, josta löytyvät kylän reitejä selostuksineen.

Poluille tästä...

 

Retkiluistelurata

Huonojen jääolosuhteiden vuoksi rataa ei pystytä avaamaan talvella 2021!


Vuonislahti - Koli jäätien vieressä on jo usean vuoden ajan ollut 7,5km pitkä retkiluistelurata. Tämä Pielisen huikeissa talvimaisemissa kulkeva luistelurata on Lieksan kaupungin ylläpitämä. Vuonislahdessa on parkkipaikka Tolkintien varressa ja rannalla on penkit luistinten vaihtoa varten. Vuonislahden rannassa on luistelijoille nuotiopaikka ja talvilomien aikaan Ripletti-Hilta kärrikioskista voi ostaa makkaraa paistettavaksi, kuumaa juotavaa sekä suussasulavia munkkeja tai juuri paistettua pullaa. Ripletti-Hiltan aukioloajat löydät taphtumasivulta.


Näköalat Pieliselle ja tulipaikat

Vuonislahden kyläkävely ja Paaterin polku -reiteiltä löydät komeita näköaloja Pieliselle parhaiten sekä tulipaikat. Vuonislahdessa on kaksi tulipaikkaa, joista toinen on Pielisen ja toinen Jauhiaisen rannalla. 

Pielisen pikkuruiseen saareen Itikanhiekan edustalla pääsee pitkospuita pitkin. Pitkospuut löytyvät uimarannan keltaisen pukukopin takaa.

Jauhiasen kapean Koiraniemen kärjessä olevalle tulipaikalle on opasteet Paaterin polulta. Tulipaikalle pääsee mainosti myös kanootilla tai veneellä.

Kesätori


Vuonislahden kesätori toimii lauantaisin Simpauttaja-puistikossa keskellä kylää. Tori avataan juhlallisesti viikkoa ennen juhannusta ja elokuun alussa tori on avoinna vielä kerran. Kesälauantaisin torista tulee kylän olohuone. Juodaan kahvia, jutellaan, kierrellään, tehdään löytöjä ja hankitaan herkkuja. Kesätorilla on aina elävää musiikkia. Siellä soi haetari, harppu, sello tai vaikkapa kitara.

Itikanhiekan uimaranta

Kylän uimaranta sijaistee Pielisen lahdelmassa kylän eteläpäässä. Hiekkaranta syvenee hitaasti ja sopii erinomaiseti lapsiperheille. Rannalla kävijöitä varten sillä on pukukoppi ja kompstoiva huussi.

Rannan edustalla pienessä saaressa on toinen kylän tulipaikoista, jonne pääsee pukukopin takaa pitkospuita pitkin.

Konsertit

Pielinen soi -festivaali

XIII Pielinen Soi -festivaali 2020 sisältää konsertteja ja muita tapahtumia, joita järjestetään kevä-, kesä- ja syyskaudella eri puolilla Pielistä - mm. Lieksassa, Vuonislahdessa ja Kolilla.

www.pielinensoi.fi

Sellisti Jussi Makkonen ja pianisti Nazig Azazian

https://jussimakkonen.com/konsertit/konsertit-2020/


Museot

Paaterin Galleria-Kahvila / Kuvanveistäjä Eva Ryynäsen taiteilijakoti

Kuvanveistäjä Eva Ryynäsen taitelijakodissa ja Paaterin kirkossa voit tutustua ateljeehen, asuinrakennukseen, galleriakahvilaan ja kirkkoon. Ne muodostavat vaikuttavan kokonaisuuden, jossa taiteilijan kädenjälki näkyy vahvana. 

www.lieksa.fi/paateri   

Pielisen museo

Pielisen museo sijaitsee kauniissa Lieksanjoen maisemissa Pappilanniemessä. Paikallisen rakennusperinteen ja historian lisäksi museon painopisteenä on metsätyökulttuurin tallentaminen. 

www.lieksa.fi/museo

Monolan aitta

Jean ja Aino Sibeliuksen häämatkakohde. Sibeliusten häämatkan aineellinen kulttuuriperintö elää edelleen Monolan aitan alkuperäisissä jykevissä hirsissä ja samassa Monolanniemen kärjestä Kolin suuntaan avautuvassa järvimaisemassa.

www.monola.fi

 Elämyspuisto Pikkukili

Elämyspuisto Pikkukili on huikeiden vaaramaisemien keskellä sijaitseva koko perheen retkikohde. Yli kaksisataa eläintä,  kioski, näköalatorni, kota, uimaranta ja majoitusta.

www.pikkukili.net


Muikkumarkkinat

 

Vuonislahden muikkumarkkinat on ohjelmallinen markkinapäivä aina syyskuun lopulla. Kalaa on myynnissä kaikissa mahdollisissa muodoissa ja muita myyntituotteita puukulhoista koruihin ja leivonnaisiin. Markkinoilla on elävän musiikin esityksiä pitkin päivää ja ruokakojuja, joista saat herkullisiä muikkuannoksia, kahvia ja vaikkapa räiskäleitä.

Vuosittain markkinoilla valitaan Paras Muikkumaku.  

Tervetuloa viihtymään!