Elämyksiä ja retkeilyä

Lataa energiaa luonnosta, historiasta ja taiteesta!

Kesätori

12.6. - 31.7.2021 klo 12 - 14

Vuonislahden kesätori toimii lauantaisin Simpauttaja-puistikossa keskellä kylää. Juhannusaattona tori ei ole avoinna. Tori avataan juhlallisesti la 12.6. kesänavauksen myötä. Kesälauantaisin torista tulee kylän olohuone. Juodaan kahvia, jutellaan, kierrellään, tehdään löytöjä ja hankitaan herkkuja. Kesätorilla on aina elävää musiikkia. Siellä soi haetari, harppu, sello tai vaikkapa huilu ja kitara. Torikahvit voi piipahtaa noutamassa Wanhan koulun kahvilasta.

Paikkamaksu on 3€ eikä pöytien ennakkovarausta ole.

Wanhan Koulun Puoti

Wanhan Koulun Puodin uudet yrittäjät Riikka ja Calle Heinosen toivotti tervetulleeksi kylällä vuosikymmeniä kauppiaana toiminut Eero Turunen.

Puoti on avoinna:

ma - pe 9 - 17.30

la 10 - 16

su 12 - 15

Kahvilan antikvariaatista voi ostaa mukaansa luettavaa tai istahtaa lukunurkkaukseen lueskelemaan kahvikupposen ääreen.Puodin aikaikkuna paljastaa yli satavuotta vanhaa hirsiseinää.

Riippukeinu uimarannalla

Pohjois-Karjalan 300-vuotisjuhlan kunniaksi VisitKarelia teetti Joensuun Nuorisoverstaalla jokaiseen maakunnan kuntaan riippumaton. Martat ympäri maakuntaa toimittivat vanhoja rättimattoja rakennusmateriaaliksi. Lieksan riippukeinu pääsi Pielisen hiekkarannalle Vuonislahteen hienosti Kolille avautuvaan maisemaan. Matto sattuu vielä olemaan omalla kylällä kudottu!

Keinuihin liittyy valokuvauskilpailu - käy lukaisemassa keinuun kiinnitetystä kyltistä tarkemmat ohjeet!

 

Itikanhiekan uimaranta

Kylän uimaranta sijaistee Pielisen lahdelmassa kylän eteläpäässä. Hiekkaranta syvenee hitaasti ja sopii erinomaiseti lapsiperheille. Rannalla kävijöitä varten sillä on pukukoppi ja kompstoiva huussi.

Rannan edustalla pienessä saaressa on toinen kylän tulipaikoista, jonne pääsee pukukopin takaa pitkospuita pitkin.


 Kylän polut ja pyöräreitit

Vuonislahti on tiiviisti rakennettu kylä Pielisen rannalla, joten ihan mistä vaan ei pääse rantamaisemia ihailemaan! Olemme koonneet kartoille reittejä, josta löydät parhaat maisemat Pielisella, idylliset metsäreitit, polun ja pyöräreitin kuvanveistäjä Eva Ryynäsen kotiin, kirkkoon ja ateljeehen Paateriin sekä tulipaikat ja uimarannan. Reitien opaskartat saat Kestikievari Herranniemestä ja Rekiniemen caravan-alueelta. Tässä linkki citynomadi-sivulle, josta löytyvät kylän reitejä selostuksineen.

Vuonislahden kyläkävely ja Kylän naisten kierros


Näköalat Pieliselle ja tulipaikat

Vuonislahden kyläkävely ja Paaterin polku reiteiltä löydät komeita näköaloja Pieliselle sekä tulipaikat. Vuonislahdessa on kaksi tulipaikkaa, joista toinen on Pielisen ja toinen Jauhiaisen rannalla.

Pielisen pikkuruiseen saareen Itikanhiekan edustalla pääsee pitkospuita pitkin. Pitkospuut löytyvät uimarannan keltaisen pukukopin takaa.

Jauhiasen kapean Koiraniemen kärjessä olevalle tulipaikalle on opasteet Paaterin polulta. Tulipaikalle pääsee mainosti myös kanootilla tai veneellä.

Ripletti-Hilta -kärrikioski

Hiihtolomien aikaan Vuonislahden rannassa on ulkoilijoille omatoiminen tulipaikka, jossa on valmiina klapit sekä ritilät ja makkaratikut eväiden lämmittämiseen.


Ripletti-Hilta -kärrikioskista voi ostaa

  • kahvia, teetä, kaakaota, pillimehua
  • kahvileipää
  • potkurivuokraamo 2€/ajelu, ei aikarajaa, lapset 1€
  • makkaraa paistettavaksi

Simpauttaja-potkurit

Vuonislahden kyläseura on ostanut kirppiksiltä ja saanut lahjoituksen potkureita, jotka on sydäntalvella tuunattu yleisökäyttöön. Yhdeksän potkuria on nimetty Simpauttajasta Hilippaan ja osa niistä on lastenpotkureita.

Potkureita voi vuokrata Ripletti-Hilta -kärrikioskilta ja ma - ke seurojentalolta, Vuonislahdentie 181 E.

Aikuisten potkurin vuokra on 2€ ja lasten 1€ eikä käyttöaikaa ole rajattu.

Retkiluistelurata


Vuonislahti - Koli jäätien vieressä on jo usean vuoden ajan ollut 7,5km pitkä retkiluistelurata. Tämä Pielisen huikeissa talvimaisemissa kulkeva luistelurata on Lieksan kaupungin ylläpitämä. Vuonislahdessa on parkkipaikka Tolkintien varressa ja rannalla on penkit luistinten vaihtoa varten. Vuonislahden rannassa on luistelijoille nuotiopaikka ja talvilomien aikaan Ripletti-Hilta kärrikioskista voi ostaa makkaraa paistettavaksi, kuumaa juotavaa sekä suussasulavia munkkeja tai juuri paistettua pullaa. 


Konsertit

Pielinen soi -festivaali

Pielinen Soi on ympärivuotinen taidetapahtuma, jolla on kesä-syys-kaudella 2021 parikymmentä konserttia ja tapahtumaa. Ohjelmaa on kaikenikäisille kamarimusiiksita kesätansseihin.

www.pielinensoi.fi

Monolan aitan konsertit

Monilan aitalla järjestetään tänä kesänä kolme kosnerttia, joissa esiintyjinä ovat viulisti Liisa Makkonen, sellisti Jussi Makkonen ja pianisti Nazig Azezian.

Kesän 2021 konsertitMuseot

Paaterin Galleria-Kahvila / Kuvanveistäjä Eva Ryynäsen taiteilijakoti

Kuvanveistäjä Eva Ryynäsen taitelijakodissa ja Paaterin kirkossa voit tutustua ateljeehen, asuinrakennukseen, galleriakahvilaan ja kirkkoon. Ne muodostavat vaikuttavan kokonaisuuden, jossa taiteilijan kädenjälki näkyy vahvana. 

www.lieksa.fi/paateri   

Pielisen museo

Pielisen museo sijaitsee kauniissa Lieksanjoen maisemissa Pappilanniemessä. Paikallisen rakennusperinteen ja historian lisäksi museon painopisteenä on metsätyökulttuurin tallentaminen. 

www.lieksa.fi/museo

Monolan aitta

Jean ja Aino Sibeliuksen häämatkakohde. Sibeliusten häämatkan aineellinen kulttuuriperintö elää edelleen Monolan aitan alkuperäisissä jykevissä hirsissä ja samassa Monolanniemen kärjestä Kolin suuntaan avautuvassa järvimaisemassa.

www.monola.fi

 Elämyspuisto Pikkukili

Elämyspuisto Pikkukili on huikeiden vaaramaisemien keskellä sijaitseva koko perheen retkikohde. Yli kaksisataa eläintä,  kioski, näköalatorni, kota, uimaranta ja majoitusta.

www.pikkukili.net