Elämyksiä ja retkeilyä

Lataa energiaa elämyksistä!

Kesätori

 

Vuonislahden perinteinen kesätori pidetään lähes jokaisena kesälauantaina Wanhan Koulun Puodin pihapiirissä. Torilla ostetaan herkkuja ja käsitöitä, musiikki soi, turistaan tuttujen kanssa ja nautitaan torikahvit Wanhan Koulun kahvilassa.

Kesänavaus ja ensimmäinen tori on la 10.6.2023 klo 11 - 13. Juhannusaattona toria ei ole, la 15.7. tori siirtyy Rekiniemen karavaanarialueelle ja kesän viimeinen tori on la 29.7.2023.

Myyntipaikkoja ei torille tarvitse varata ennakkoon ja toripaikan hinta on 5€.

 

Itikanhiekan uimaranta


Kylän iki-ihana Itikanhiekan uimaranta sijaistee Pielisen lahdelmassa kylän eteläpäässä. Hiekkaranta syvenee hitaasti ja sopii erinomaiseti lapsiperheille. Rannalla nautiskelojoita varten on pukukoppi ja kompstoiva huussi. Uimarannalla ei ole roskiksia vaan roskat viedään kotiin lajiteltaviksi.

Rannan edustalla pienessä saaressa on toinen kylän tulipaikoista, jonne pääsee pukukopin takaa pitkospuita pitkin.


Marttojen satoloota


Vuonislahden martat rakensivat kaksi vuotta sitten satolaatikot Wanhan Koulun Puodin pihalle. Lootiin istutetaan mm. tomaatteja, kurkkuja, kesäkurpitsaa, yrttejä ja kukkia. Nimilaput helpottavat yrttien tunnistamista.

Satolootat ovat Puodin terassin vieressä ja kaikki ohjikulkijat ovat tervetulleita ottamaan mukaan maistiaisia, kunhan sato kypsyy loppukesästä.

Kylän polut ja pyöräreitit

 

Vuonislahti on tiiviisti rakennettu kylä Pielisen rannalla, joten ihan mistä vaan ei pääse rantamaisemia ihailemaan! Olemme koonneet kartoille reittejä, josta löydät parhaat maisemat Pieliselle, idylliset metsäreitit sekä tulipaikat ja uimarannan.

Vuonislahden kyläkävely ja Kylän naisten kierros

Outdooractive-sivustolta löydät reitin Paateriin, kuvanveistäjä Eva Ryynäsen kotiin, kirkkoon ja atljeeseen. Poluille löydät kätevästi alla olevien linkkien avulla.

Polku Paateriin

Pielisen risteilyt

Jälleen Pieliselle risteilylle

 M/S Marival II aloittaa risteilyt Pielisellä kesäkuussä 2023.

Alus seilaa Kolin ja Vuonislahden välillä kesäkuussa ja elokuussa kaksi kertaa päivässä ja heinäkuussa kolme kertaa päivässä. Marivalilla on 88 paikkaa, baarissa A-oikeudet, ravintola sekä aurinkokansi.

Risteilyjen aikataulut ja lippuvaraukset löydät tästä

Marival Pielisellä

Vuonislahti - Koli jäätieVuonislahti-Koli jäätie on Euroopan pisin sisävesien jäätie eli n. 7,5km pitkä. Jäätie on osa virallista tieverkkoa ja se avataan yleensä tammikuun lopussa tai helmikuun alussa. Joskus se on avattu jopa joulukuussa! Jään paksuuden tulee tiealueella olla joka kohdassa vähintään 40cm ennenkuin se voidaan avata liikenteelle. Jäätie joudutaan sulkemaan yleensä maaliskuun loppupuolella.

RetkiluistelurataVuonislahti - Koli jäätien vieressä on jo usean vuoden ajan ollut 7km pitkä retkiluistelurata. Tämä Pielisen huikeissa talvimaisemissa kulkeva luistelurata on Lieksan kaupungin ylläpitämä. Vuonislahdessa on parkkipaikka Tolkintien varressa ja rannalla on penkit luistinten vaihtoa varten. Kylän rannassa on talvilomien aikaan luistelijoille nuotiopaikka. Tolkintiellä parkkipaikan vieressä on kompoatoiva huussi.

Simpauttaja-potkurit

Vuonislahden kyläseura on ostanut kirppiksiltä ja saanut lahjoituksen potkureita, jotka on tuunattu yleisökäyttöön. Yhdeksän potkuria on nimetty Simpauttajasta tuttujen henkilöiden mukaan. Osa niistä on lastenpotkureita.

Potkureita voi vuokrata talven tapahtumien yhteydessä Vuonislahden satamasta ja muulloin Wanhan Koulun Puodilta.

Aikuisten potkurin vuokra on 3€ ja lasten 2€ eikä käyttöaikaa ole rajattu.

Konsertit

Pielinen soi -festivaali

Pielinen Soi on ympärivuotinen taidetapahtuma, jolla on konsertteja ja tapahtumia ympäri vuoden. Ohjelmaa on kaikenikäisille kamarimusiiksita kesätansseihin.

www.pielinensoi.fi

Monolan aitan konsertit

Monilan aitalla järjestetään tänä kesänä kolme kosnerttia, joissa esiintyjinä ovat viulisti Liisa Makkonen, sellisti Jussi Makkonen ja pianisti Nazig Azezian.

Kesän 2023 konsertit

Museot

Paaterin Galleria-Kahvila / Kuvanveistäjä Eva Ryynäsen taiteilijakoti

Kuvanveistäjä Eva Ryynäsen taitelijakodissa ja Paaterin kirkossa voit tutustua ateljeehen, asuinrakennukseen, galleriakahvilaan ja kirkkoon. Ne muodostavat vaikuttavan kokonaisuuden, jossa taiteilijan kädenjälki näkyy vahvana. 

www.lieksa.fi/paateri   

Pielisen museo

Pielisen museo sijaitsee kauniissa Lieksanjoen maisemissa Pappilanniemessä. Paikallisen rakennusperinteen ja historian lisäksi museon painopisteenä on metsätyökulttuurin tallentaminen. 

www.lieksa.fi/museo

Monolan aitta

Jean ja Aino Sibeliuksen häämatkakohde. Sibeliusten häämatkan aineellinen kulttuuriperintö elää edelleen Monolan aitan alkuperäisissä jykevissä hirsissä ja samassa Monolanniemen kärjestä Kolin suuntaan avautuvassa järvimaisemassa.

www.monola.fi

 Elämyspuisto Pikkukili

Elämyspuisto Pikkukili on huikeiden vaaramaisemien keskellä sijaitseva koko perheen retkikohde. Yli kaksisataa eläintä,  kioski, näköalatorni, kota, uimaranta ja majoitusta.

www.pikkukili.net